Meteen naar de content

🕒 VÓÓR 15:00 BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS | GRATIS VANAF €45

Auto wassen zonder krassen

Auto wassen zonder krassen

Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht dan glimt deze je natuurlijk tegemoet. Een beetje autoliefhebber wil deze showroom glans natuurlijk zo lang mogelijk behouden! Voor het zogenaamde “detailing” heeft niet iedereen tijd, maar zelf een auto goed wassen zonder krassen kan iedereen.

Was je auto met de hand

Hoewel wasstraten steeds beter worden, kun je voor het beste resultaat altijd beter zelf je auto met de hand wassen. Een wasstraat is in principe gemaakt om geld mee te verdienen. Je auto moet in zeer korte tijd schoon worden en daarom gebruiken wasstraten vaak agressieve middelen die de bescherming laag van je lak aantasten.

Daarbij komt dat de borstels of lappen van een wasstraat vuil opnemen, wat haarfijne krasjes (de zgn. “swirls”) veroorzaakt (vandaar de term “krasstraat”). Je auto wordt bovendien vaak niet schoon in alle hoekjes en gaatjes en tenslotte is de wax uit een wasstraat vaak niet meer dan een vettig goedje dat water afstoot en niet langer dan twee weken houdt.

Kortom: wil je kwaliteit en geen krassen veroorzaken, dan kan je je auto beter met de hand wassen. Maar doe het dan wel volgens de 2 emmer-methode met een washandschoen. Je auto blijft zo echt langer mooi! Gebruik geen spons en zeem; er blijft altijd vervuiling in de spons en zeem achter en dat veroorzaakt krassen. Ook de borstel in de wasbox gebruiken is onverstandig, want die bevat meestal straatvuil (wordt op de grond gezet).

Wat heb je nodig?

Hoe ga je te werk?

Voor het beste resultaat kun je het beste de onderstaande stappen in de schaduw op een koele plek uitvoeren. Als het te warm is dan droogt je auto te snel en krijg je water- en zeepvlekken (de lak moet idealiter koel aanvoelen).

Vuil losweken

Auto wassen: vuil losweken met SnowFoam

Spuit voor het wassen de auto goed af met water zodat het grove vuil er af is en het kleinere vuil kan losweken. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken, maar let op dat je de spuit niet te dicht op de lak houdt en zorg ervoor dat de straal een hoek van 45 graden maakt ten opzichte van de lak. Op deze manier wordt het vuil van de lak af gespoten.

Het onderste deel van de auto dien je goed af te spuiten omdat het meeste vuil zich hier ophoopt. Je kunt ook de zogenaamde Foam Gun/Foam Gun Water Spray met onze PURUS Snow Foam gebruiken. Hiermee schuim je de auto in en laat je het 5 tot 10 minuten inwerken. Hierna spuit je de auto af. Al het grove vuil is nu van de lak. Het fijne vuil is het enige wat nog overblijft.

Wasemmer en spoelemmer

Auto wassen: gebruik 2 emmers en een goede autoshampoo

Gebruik 2 grote emmers* met lauwwarm water: 1 met schoon water (spoelemmer) en 1 met lauwwarm water en autoshampoo (wasemmer). Dit wordt ook wel de “2-emmer-methode” genoemd. Gebruik een goede autoshampoo die de lakbescherming niet aantast. Gebruik niet te veel shampoo, maar houd je aan de aanbevolen dosering. Gebruik zeker geen afwasmiddel, dat verwijdert de bescherming laag van je lak en versnelt roestvorming.

* Tip: als je naar de wasbox wilt rijden met gevulde emmers, neem er dan twee met deksel én gritguard.

 

WashMitt

Auto wassen: gebruik een washandschoen (wash mitt), werk per deel en was van boven naar beneden

Ga met de washandschoen in de emmer met shampoo en was een deel van de auto. Werk per deel, (zoals een spatbord, deur, etc.), gebruik ruim water en werk van boven naar beneden. Voer enkel lichte druk uit en ga niet hard schrobben. Spoel elke 10 a 15 seconden de washandschoen uit in de emmer met het spoelwater. Vervolgens kun je weer water met shampoo pakken uit de andere emmer. Het vuil blijft zo in de emmer met spoelwater, en het waswater blijft schoon en krast dus ook niet.

Velgen

Doe de velgen NIET met dezelfde washandschoen als waarmee je de lak doet. Remstof is namelijk scherp en veroorzaakt krasjes in de lak. Doe de velgen dus met een aparte washandschoen of een (velgen)borstel (Wheel Woolie), en doe ze als laatste als je hetzelfde water wilt gebruiken. Vaak zit er echter vastgekoekte remstof op je velgen dat je met gewoon wassen er niet van af krijgt. Hoe je dat verwijdert en je velgen weer als nieuw laat blinken.

Afspoelen

Auto wassen: afspoelen

Auto wassen: afspoelen met veel water op lage druk

Spoel de auto vervolgens af met veel water op lage druk, dus bij voorkeur geen hogedrukspuit, maar een tuinslang. Houd de slang dichtbij de auto. Het water glijdt daarmee makkelijker van de auto af en dit maakt het drogen makkelijker.

Als je in een wasbox moet wassen, heb je meestal niet de beschikking over een waterslang. Gebruik dan de optie “vlekvrij afspoelen” voor het afspoelen. Met deze optie spuit je gedemineraliseerd water (ook wel osmose-water genoemd) over je auto, waardoor je geen vlekken krijgt bij opdrogen. Spuit nooit te dicht op de lak, maar houd minimaal 25 cm afstand en spuit altijd onder een hoek zodat je het vuil er af spuit.

Afdrogen


Auto wassen: drogen met droogdoek

Na het afspoelen is het zaak om de auto zo snel mogelijk droog te maken om vlekken te voorkomen, zeker als je gewoon leidingwater gebruikt. Laat de auto daarom heel even uitdruipen, en droog de auto vervolgens met een microvezel droogdoek. Deze doeken zijn gemaakt van microfibers die veel water op kunnen nemen (watermagneet) en niet krassen. Vaak kun je met deze doeken de hele auto afdrogen zonder de doek te hoeven uitwringen. Gebruik dus geen zeem. De velgen droog je met een aparte doek.

Wasmachine

Na afloop van het wassen kun je de washandschoen(en) en droogdoek(en) op 60 graden in de wasmachine wassen en niet in de droger doen. Laat de gebruikte microfiber producten niet liggen als ze gebruikt zijn, anders trekt het vuil in de vezels. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de wateropname van het materiaal beïnvloedt. Let hierbij op dat sommige doeken bij de eerste keer wassen kleur af kunnen geven.

Wij hopen dat je met deze tips voor het handmatig wassen van je auto nog lang van de showroom glans kunt genieten!

Verwijder vogelpoep zo snel mogelijk

Nog even dit: over het algemeen is het verstandig om vogelpoep, boomhars, insectenresten en andere vervuiling zo snel mogelijk te verwijderen. Anders heb je later moeite het te verwijderen.

Terug naar blog